Szlávik: Már most is súlyos a helyzet, további romlás esetén újabb szigorítások jöhetnek

Megosztás

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője szerint már most nagyon súlyos a helyzet. A brit mutánsnak köszönhető, hogy a betegség halálosabb, mint a korábbiak. Pontosan nem tudják, mennyivel, de akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint a korábbi vírusmutánsok. Ráadásul jobban terjed és fiatalabbakat fertőz meg a brit mutáns – mondta az ATV Start című műsorban Szlávik János.

A halálozások számát tekintve arról beszélt: nem lehet összehasonlítani egy olyan típusú halálozási rátát, mint amilyen Magyarországon van, ami azt jelenti, hogy bárki, aki koronavírus-fertőzöttként kórházba kerül és egyszer meghal, az koronavírus-halott. Mint mondta, ez érvényes akkor is, ha a beteg egy héten vagy ha három hónapon belül hal meg. Sok országban 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját.

Sok esetben látja, hogy az első oltások után fertőződnek meg az emberek. Fertőzhet az, aki már be van oltva, viszont nem olyan mértékben, mint, aki nincs beoltva – mondta Szlávik. Az infektológus szerint az oltások komplex védelmet nyújtanak, aki hozzátette: a számok további romlása esetén nem tartja kizártnak, hogy további szigorítások jönnek.

Kapcsolódó cikkek